Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde yürütülen “Kahverengi Kokarca Eylem Planı” kapsamında Yalova’da zararlı türle mücadelede önemli bir adım daha atıldı. Kırsalda yoğun olarak görülen kahverengi kokarcaya karşı 9 Mayıs 2025 tarihi itibarıyla 225 adet ‘Funnel’ tipi tuzak, belirlenen noktalara yerleştirildi.
Bakanlık tarafından sağlanan ödenekle il genelinde kışlak alanlarından çıkış noktalarına asılan tuzaklar, “cezbet–yakala–yok et” prensibiyle çalışıyor. Uzmanlar, tuzakların yerlerinin değiştirilmemesi ve zarar görmeden korunmasının mücadele başarısı açısından kritik önem taşıdığına dikkat çekti.

Daha önce 27 Aralık 2024 – 1 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilen ilaçlama çalışmaları kapsamında, Yalova’daki 37 köy ve mahalledeki 653 noktada toplam 156 litre biyosidal ürün kullanılarak kahverengi kokarcanın yoğun bulunduğu kışlak alanlarında etkili mücadele yürütülmüştü.
Tuzaklarda yakalanan kahverengi kokarcalar, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan laboratuvarda, biyolojik mücadelede kullanılmak üzere Samuray arısı (Trissolcus japonicus) üretiminde değerlendirilecek. Bu faydalı parazitoid tür, doğaya salınarak kahverengi kokarcanın doğal yolla kontrol altına alınmasına katkı sağlayacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, Yalova’da yürütülen çalışmanın diğer illere de örnek teşkil edebileceğini belirterek, vatandaşlardan tuzaklara zarar verilmemesi konusunda duyarlılık beklediklerini ifade etti.
Yalova’da süren mücadele, hem tarımsal üretimi hem de ekolojik dengeyi koruma açısından önemini koruyor.
